Ongekend Wonen

huis, tuin, balkon, alles om ongekend te kunnen wonen

Hoeveel kun je besparen met LED?

hoeveel kun je besparen met led

Hoeveel geld kun je besparen met LED verlichting? Dat leggen we je graag uit op deze pagina. De laatste jaren kun je bijna niet meer om LED heen. Je komt het steeds vaker tegen in het nieuws, in het kader van energie zuinigheid. Ook energiemaatschappijen en grote electronica winkels besteden steeds vaker aandacht aan LED.

Maar wat is LED eigenlijk? Hoe werkt het en waarom is het beter dan bijvoorbeeld een gloeilamp of TL? Dat behandelen we als eerste. Daarna bespreken we hoeveel je kunt besparen met LED verlichting

Wat is LED?

LED staat voor Light Emitting Diode. Die naam is eraan gegeven omdat het feitelijk anders werkt dan een gloeilamp. Een gloeilamp ken je door het gloeiende draadje. De techniek achter LED is al in de jaren 20 ontdekt, maar daarna duurde het nog tientallen jaren voordat het werkend was en het bruikbaar was voor het grote publiek.

In LED is vooral de D van Diode belangrijk. Deze Diode geven licht als er stroom doorheen gaat. Dat is hoe een LED lampje licht geeft: stroom die de Dioden oplicht.

Nadat LED voor het eerst bij het grote publiek werd geïntroduceerd zijn er meerdere bedrijven mee aan de slag gegaan. Inmiddels zijn er ontelbaar veel kleuren en tinten verkrijgbaar!

Hoeveel kun je besparen met LED?

Wist je dat verlichting een groot gedeelte beslaat van de totale kosten aan energie in huis? De totale besparing is volledig afhankelijk van de hoeveelheid verlichting die je nu hebt en de situatie die je wilt bereiken (zelfde hoeveelheid licht, zelfde type of heel wat anders?). Er zijn online meerdere berekeningen te vinden die stellen dat verlichting verantwoordelijk is voor ongeveer 10 tot 20% van de energierekening.

Dat is een groot bedrag! Neem daarbij nu het volgende feit mee: een LED lamp is tot 90% zuiniger dan een traditionele gloeilamp. Heb je nu halogeenlampen? Dan is de besparing vergelijken met LED ongeveer 85%. Nog steeds heel veel.

Hoeveel kun je dus besparen met LED? Tot 90% op het gedeelte van de energierekening van verlichting. Dat is een hoop geld!

Lampen vervangen?

Nu denk je wellicht: moet ik dan mijn werkende lampen weggooien en vervangen voor LED lampen? Dat is toch juist zonde van het geld? Dat klinkt misschien zo, maar is het niet. Een LED lamp is zo energiezuinig, dat je hem er financieel uithaalt, zelfs als je de nog werkende gloeilamp er voor weggooit. Milieucentraal heeft uitgerekend dat je een LED lamp er na 300 branduren uit hebt.