Ongekend Wonen

huis, tuin, balkon, alles om ongekend te kunnen wonen

Rustgevende kleuren

rustgevende kleuren

Rustgevende kleuren? Ooit gedacht dat dit bestond? Het is belangrijker dan je denkt. Stress is tegenwoordig een steeds groter wordend probleem. Zaken op werk, thuis en onderweg stapelen zich op wat er voor zorgt dat je in een volgende situatie alweer sneller gestrest bent.

Gelukkig is er op een makkelijke manier iets aan te doen: rustgevende kleuren gebruiken in huis. Natuurlijk ben je niet meteen van de stress af door een andere kleur op de muur, maar het kan absoluut bijdragen. De reden? Zowel je lichaam als je geest reageren op kleuren. Helderdere kleuren stimuleren bijvoorbeeld de hersenen en geven energie. Een teveel hiervan kan bijvoorbeeld zorgen voor angst of spanning. Er zijn dus ook kleuren die juist rust geven. Hieronder sommen we ze op.

Rustgevende kleuren: blauw

Blauw is een klassieker. Deze kleur wordt al jaren veel bij het inrichten van een huis. Daar is een goede reden voor: blauw is een vrij rustgevende kleur en kan dan ook een drukke geest helpen kalmeren. Om die reden is het is vaak de ideale kleur om in de slaapkamer op de muren toe te passen. Het is aangetoond dat het helpt om te kunnen slapen. Gebruik dan wel een zachte vorm van blauw, geen harde en schreeuwende kleur.

Er wordt zelfs gezegd dat door naar de kleur blauw te kijken, chemicaliën in het lichaam kunnen worden geproduceerd die het kalmeren bevorderen. Of dat helemaal klopt weten we niet, maar we geloven het graag.

Als je niet je hele huis blauw wilt schilderen snappen wij dat ook. De verschillende tinten hebben ook al dit effect. Denk aan blauwgrijs of blauwgroen.

blauw is een rustgevende kleur
Blauw is een rustgevende kleur

Rustgevende kleuren: paars en roze

Blauw vormt de basis voor paars. Om die reden is dus ook paars een rustgevende kleur. Ga ook vooral voor de zachte varianten van paars. Deze kunnen zorgen voor innerlijke balans en rust.

En je zou misschien niet meteen aan roze denken als een kalmerende kleur, omdat het zoveel heldere en levendige versies heeft, maar een zacht pastelroze kan zeker een element van rust en kalmte in een ruimte brengen. Kies dus wel een pastelroze. Een hard roze kan juist schreeuwerig overkomen en zorgt voor drukte in het hoofd.

Rustgevende kleuren: groen

Groen is heel rustgevend en geruststellend. Het is een de kleur die we associëren met de natuur en het buitenleven. Groen is aanwezig in de meeste ruimtes die we bezoeken als we ons ontspannen willen voelen; parken, onze achtertuinen en het rustige bos. Dit maakt dat je de kleur automatisch in verband brengt met rust.

Een ander voordeel van groen is dat iedere tint goed is. Zowel de donkere als de lichte groene kleuren werken rustgevend.

Rustgevende kleuren: grijs en bruin

Waarom staat grijs op het lijstje met rustgevende kleuren? Grijs is toch saai en nietszeggend? Misschien is grijs wel deprimerend. Niets is minder waar. Een mooie kleur grijs is kalm en rustgevend. Zeker in combinatie met andere kleuren kan grijs positief zijn. Het mooie is dat grijs ook heel goed is te combineren met veel andere kleuren.

Hetzelfde gevoel hebben we vaak bij bruin: neutraal en saai. Ook deze kleur is uitstekend geschikt om mee te combineren en werkt een kalm gevoel op.

Rustgevende kleuren: wit

Je zou het waarschijnlijk niet zeggen, maar wit is een leuke kleur. De reden is dat subtiele verschillen in de verschillende soorten wit compleet verschillende reacties kunnen veroorzaken. Gebruik voor wit romige en warme tinten als je wilt gaan voor kalmeren. Als je juist meer energiek wilt gaan gebruik je een felle variant.

Rustgevende kleuren: geel

Een fel geel is erg stimulerend. Een mooie, felle kleur geel kan er echt voor zorgen dat je geest actiever wordt. Een lichte en zachte pastelgeel voelt daarentegen juist weer erg rustgevend aan. De juiste kleur geel kan je het gevoel geven dat je wordt ondergedompeld in warme zonnestralen. Veel relaxter kan het niet worden!