Ongekend Wonen

huis, tuin, balkon, alles om ongekend te kunnen wonen

Speksteenkachel: voordelen en nadelen

Speksteenkachel voordelen nadelen

Een speksteen kachel: wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Eerst is het belangrijk om te weten wat speksteen eigenlijk is. Daarna gaan we dieper in op de voordelen en nadelen.

Wat is speksteen eigenlijk?

Speksteen is een soort steen dat diep onder de aarde is ontstaan door hitte en druk. Hierdoor is speksteen zeer stabiel en heeft het de mogelijkheid enorm hoge temperaturen te weerstaan. Dit is een groot voordeel in het gebruik van kachels.

Speksteenkachel: de voordelen

Duurzaamheid

Een speksteenkachel gaat veel langer mee dan een kachel van gietijzer, staal of andere vuurvaste stenen. Dit maakt het product duurzaam en dit is zeker een voordeel.

Speksteen is effectief in verbranden en verwarmen

Het grootste voordeel van speksteen is de hittebestendigheid. Het is daarom het perfecte materiaal voor de buitenkant van een kachel. Het materiaal zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk warmte in de kachel wordt vastgehouden. Daarnaast is ook het verbrandingsproces beter dan die van kachels die andere soorten steen gebruiken. Deze verbetering in het verbrandingsproces zorgt ervoor dat het hout efficiënter wordt verbrand. Dit betekent meer warmte voor minder hout. Eigenlijk super effectief dus!

Het mooie van dit systeem is dat het grootste gedeelte van de warmte na verbranding terug in de verbrandingskamer wordt teruggekaatst. Hierdoor stijgt de temperatuur. Deze warmte wordt door de speksteen geabsorbeerd en heeft uiteindelijk een warmere kamer tot gevolg.

Speksteenkachels blijven langer warm

Een ander groot voordeel van een speksteenkachel is dat ze langer warm blijven. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het speksteenmateriaal zo hittebestendig is dat het daadwerkelijk warmte kan absorberen en deze door een kamer kan blijven uitstralen tot wel 12 uur nadat de kachel is uitgegaan. Eerder noemden we al het efficiëntere verbrandingssysteem dan andere kachel soorten. Nu heb je dus ook nog een langere en consistente warmtestraling, verspreid over een langere periode.

Doordat een speksteenkachel zo lang warm blijft heb je grote kans dat hij nog steeds warm is als je in de ochtend uit bed komt.

Veiligheid

Een extra voordeel is de veiligheid. Zowel de binnen- als de buitenmuur van de kachel zijn van speksteen. Aan de binnenkant wordt de warmte van het vuur direct in de steen opgenomen. Aan de buitenkant van de kachel wordt via het gepolijste oppervlak van de speksteen warmte de kamer ingestraald. Wat is daarvan het voordeel? De buitenkant wordt dus niet zo heet als oppervlaktes van andere materialen doen.

Het resultaat is dat je kunt genieten van comfortabele, gelijkmatige en zachte warmte. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een stalen kachel. Wellicht heb je dat wel eens gemerkt, maar die kunnen onregelmatig warmte afgeven.

De looks zijn een voordeel

Doordat het speksteen een natuurproduct is heeft jouw kachel een unieke uitstraling. Elke spekstenen is net weer even anders. Wat ook mooi is? De rijke en diepe kleuren van speksteen worden nog mooier in de jaren nadat je hem hebt gekocht. Naarmate de kachel vaker heet is geweest worden de kleuren dieper.

Natuurlijk kan een ander type houtkachel ook mooi zijn, van gietijzer bijvoorbeeld. Deze kachels kunnen ook een mooi en traditioneel uiterlijk hebben. Een speksteenkachel is gemaakt van platen speksteen die aan elkaar zitten met een ijzeren frame. Dit is absoluut het middelpunt van de woonkamer!

Speksteenkachel nadelen

Hierboven lees je enkel voordelen aan een speksteenkachel? Zijn er dan ook nadelen aan een speksteenkachel? Helaas wel. Je kunt niet ieder type hout in de kachel gooien. Hout van een dennenboom bijvoorbeeld, dit bevat veel hars en kan er voor zorgen dat er schade aan je afvoerkanaal wordt veroorzaakt.