Ongekend Wonen

huis, tuin, balkon, alles om ongekend te kunnen wonen

Welke lamp past bij jouw woonstijl?

welke lamp past bij jou

Iedere ruimte in jouw woning heeft een andere functie. De slaapkamer om te slapen, de keuken om te koken of om bij elkaar te komen. Misschien heb wel een schuur of een kantoorruimte. Iedere kamer heeft een eigen functie. Wat alle ruimtes met elkaar gemeen hebben: ze hebben verlichting nodig. Misschien komt er wel een bepaalde hoeveelheid daglicht binnen, maar vaak is dit niet genoeg. In de avond en nacht natuurlijk helemaal niet.

Daarom is het goed om te kijken naar kunstlicht. En als je daar eenmaal naar gaat kijken kom je er achter hoeveel keuze er wel niet is! In dit artikel helpen we je een handje. We laten je zien welke keuzes je grofweg kunt maken. Met die informatie kun je vervolgens de zoektocht een stuk beter voortzetten!

Staande lampen

Een staande lamp wordt vaak gebruikt naast een bank of tafel. Het grote voordeel van een staande lamp is dat je deze vaak kunt verplaatsen en instellen. Daarom worden staande lampen vaak gebruikt als leeslamp. Als je net even iets anders gaat zitten kan het zijn dat het licht niet meer op je boek terecht komt. Dan kun je dus gemakkelijk de staande lamp verdraaien.

Staande lampen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende stijlen. Zo is er altijd wel eentje die past bij jouw inrichting. Denk bijvoorbeeld aan een koperen stalamp voor een klassieke uitstraling. Ook zie je de laatste tijd meer industriƫle lampen voorbij komen.

Hanglampen

Hierboven bespraken we de staande lamp. Die kun je goed gebruiken als je de lamp regelmatig op een andere plek wilt zetten. Het tegenovergesteld is waar voor de hanglamp. Deze hang je aan het plafond waardoor verplaatsen eigenlijk niet meer kan. Je moet dus van te voren goed bepalen waar je hem gaat monteren.

Hanglampen hangen vaak boven een eettafel. Bepaal eerst goed waar je eettafel precies moet komen. Daarna kun je de lamp precies in het midden hangen. Als de lamp eenmaal hangt kun je de tafel eigenlijk niet meer verplaatsen. Je hebt dan midden in je kamer een lamp hangen!

TL licht

TL betekent “tube light”. Dus licht uit een buis. TL-balken zijn dus eigenlijk buizen. Je komt deze vorm van verlichting vaak tegen in kantoren, schuren en loodsen. En dat is niet zo gek. Het is een zeer goedkope vorm van verlichting. Je kunt met een klein budget een grote ruimte verlichten.

Tegelijkertijd is het ook een heel saai en fel licht. Je gebruikt TL dan ook vaak als sfeer niet belangrijk is. Helaas zien we dat vaak ook in kantoren terug. TL geeft trouwens wel heel helder licht. Daarom is het vooral handig in een schuur als je goed moet kunnen zien met klussen bijvoorbeeld.